Beboerlisten - Det handler om prioritering - Der er råd til velfærd - kryds L
NYHEDSBREV


17. november 2017   Printervenlig udgave af siden   Send linket og en kort beskrivelse af denne post/ artikel videre til via email   Del på Facebook


Mennesket før økonomien

Jens Laursen og Steen Hendriksen (Foto Mads-Bloch)
- Det er et fuldstændig sindssygt system, hvor systemet kommer først og mennesket kommer sidst, siger Jens Laursen, byrådsmedlem for Beboerlisten og formand for transportgruppen i 3F-Randers

B eboerlistens byrådsmedlem, Jens Laursen, er formand for transportgruppen i 3F Randers, hvor Steen Hendriksen henvendte sig som medlem for at få hjælp til sin sag.

Jens Laursen er harm over den behandling, som flere af hans medlemmer møder i det kommunale system.
- Der er råderum til, at man kan ’skønne’ indenfor lovgivningen, som den er i dag. Og det her med at fastholde borgere på ressourceforløb er efter min mening sygt.
Han kan sagtens se nogle områder, hvor der er plads til forbedring indenfor den nuværende lov.


Det er ikke medarbej­dernes skyld
For Jens Laursen handler det om loven og den kommunale fortolkning af reglerne.
- Kommunens sagsbehandlere følger jo loven om aktiv beskæftigelsesindsats og de andre lovgivninger på området. Og det er korrekt, at man kan ikke tilkende et ressourceforløb ’uden at have afprøvet alle jobmuligheder’, som det hedder sig i loven. Men hvis man synes, at det åbenlyst ikke kan lade sig gøre, så kan man sagtens tilkende et på det forelæggende grundlag.
- Det er med andre ord ikke sagsbehandlernes skyld. De kommer med de ressourcer, som de nu engang har.
- Det er på chef-niveau og politisk niveau, den er gal, og der er det os politkere, der skal hen og fortælle cheferne, hvilket tankesæt, der skal være gældende i Randers.

Én af de ting, der forhaler en afgørelse i sagen, er, at kommunen venter på afgørelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som tilgengæld venter på en endelig afklaring fra kommunen.
- Det er et fuldstændig sindssygt system, hvor systemet kommer først og mennesket kommer sidst, siger Jens Laursen og understreger, at tingene er anderledes i andre kommuner.

- Kommunalpolitisk kan vi gå ind og ændre vores tankesæt, således at vi træffer en afgørelse uden at vente på Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Det er noget, vi har valgt her i kommunen.


Stop refusion for ressourceforløb
- Det er anslået, at cirka ti procent kommer uberettiget til en førtidspension. Men man straffer de 90 procent som Steen, fordi de andre klokker i det. Det svarer lidt til at give fartbøder til alle de andre bilister på vejen, fordi en af dem kører for stærkt, siger Jens Laursen.
Han henviser blandt andet til de statslige refusionsregler, som skal give kommunerne incitament til at yde en ekstra indsats for at få folk i arbejde frem for at tildele en førtidspension.

Reglerne betyder, at kommunerne får de tilbagebetaling fra staten, når de tildeler et ressourceforløb.
Men hvis kommunen i stedet tildeler en førtidspension, så skal kommunen selv stå for alle udgifter de første fem år.
- Vi skal ændre refusionsreglerne. Hvis vi i stedet gav fuld refusion på førtidspension og ikke på ressourceforløb, så lover jeg, at der vil komme en stigning i førtidspensioner.

I valgkampen vil Jens Laursen og Beboerlisten kæmpe for, at der bliver taget et opgør med både loven og det kommunale tankesæt.
- Det kan lyde overfladisk, men vi skal simpelthen ændre tankegangen i kommunen, så vi sætter hensynet til mennesket før hensynet til økonomi.

 


 

ER DU I KLEMME I SYSTEMET?
Hvis du har brug for hjælp til at navigere i det kommunale system - eller ønsker din sag bragt op på et politisk niveau?
Så kontakt gerne Beboerlisten på info@beboerlisten.dk


 

Kommunen har siden 2014 afvist at tilkende Steen en førtidspension, men har i stedet sat ham i ressourceforløb, hvor man forsøger at få ham tilbage på arbejdsmarkedet. 

- Det kræver et godt helbred at blive i syg i Randers Kommune, det kan jeg godt sige dig. Ordene kommer fra tidligere lastbilchauffør, Steen Hendriksen. I 2014 faldt Steen tre meter ned fra sin lastbil. Diagnosen lød på piskesmæld, hjernerystelse og diverse diskusprolapser.

Ingen arbejdsevne
Ulykken har givet ham kroniske smerter i det meste af kroppen, og fire uvildige speciallægeerklæringer siger det samme; Steen har nærmest ingen arbejdsevne tilbage.
Den seneste erklæring sætter Steens erhvervsevnetab til 85%.
Kommunen har siden 2014 afvist at tilkende Steen en førtidspension, men har i stedet sat ham i ressourceforløb, hvor man forsøger at få ham tilbage på arbejdsmarkedet.

- Hvad nytter det, når jeg bliver sendt hjem efter ti minutter? De kunne da godt se, hvor ondt jeg havde. Men det er de fløjtende ligeglade med nede på kommunen. De har ingen medmenneskelighed, siger Steen Hendriksen.
Efter snart fire år i det kommunale system har han ikke meget tiltro til, at han får afklaring i sin sag lige foreløbig.

Mistænkeliggjort
Affejningen af hans lægeerklæringer og de mislykkede forsøg på at få ham i arbejde igen har sat sine spor.
- Det føler mig da mistænkeliggjort. Du kan se, at jeg har fire uvildige lægerapporter, hvor der står, at jeg ingen arbejdsevne har tilbage, og så kommer man op til lægen på rehabiliteringsteamet, som så mener noget andet. Hvordan kan de sidde overhørig, at jeg har fire uvildige lægerapporter?

Senest har kommunen sendt Steen til et afklarende coach-forløb, genoptræning ved fysioterapeut og på diæt mod hans søvnapnø.
Men coach-forløbet skulle han pludselig vente flere måneder på, fordi der var kø. På Rygcenter SANO, som Steens forsikring betalte for, har de specifikt frarådet fysioterapi, fordi Steens ryg tidligere er blevet ødelagt af den slags genoptræning. Og hans søvnapnø er han ved diætist for.
- Men alle lægerne siger, at selvom jeg taber mig, så vil jeg stadig have de samme smerter, siger Steen Hendriksen.

I øjeblikket afventer Steen Hendriksen, at han skal starte ved coach og håber, at han derefter kan få fred fra kommunen.Omann ansætter sig selv som direktør

Claus Omann Jensen har reelt ansat sig selv som salgs- og marketingsdirektør i Verdo.

Bjarne Overmark om byrådsmødet den 29. januar 2018

Fordeling af ben, fremtidens busterminal, vold mod offentligt ansatte, ulovlig fyring af tillidsmand, frikadellesagen, Hal 4, videostreaming af byrådsmøder, almene boliger på markedspladen er bla. opp

Jens Laursen
Kære Torben: Tør du bruge dette flertal?

Der er flertal i byrådssalen for en lang række ting - herunder stop for Hal 4 - Tør du bruge dette flertal? Og kan du love mig større åbenhed, ingen lukkede forhandlinger, alle bliver lige informeret.

Kampen mod Skolelukkerne

- Venstre, Socialdemokratiets og DF’s gennemtrumfningen af den nye skolestruktur, der medførte lukning af fem folkeskoler og opdeling i grund- og overbygningsskoler, var en ulovlig svinestreg, siger


Beboerlisten
www.beboerlisten.dk  - info@beboerlisten.dk - ©2009